PODZIMNÍ RECEPT OD KRISTÝNY MARTÍNKOVÉ JE TU! Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Bílkoviny pokrmu dodá červená čočka, která je velice jemná a dobře stravitelná. Je velmi rychle hotová, protože se nemusí dopředu namáčet. Lahůdkové droždí dodá polévce specifickou výraznou chuť.
Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 1 dýně Hokaido
- 1 hrnek červené čočky
- 1 žlutá cibule
- 2 větší mrkve
- 1 větší petržel
- 1,5 l vody
- 2 lžíce řepkového oleje
- 3 lžičky lahůdkového droždí
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř

Postup
- Dýni, cibuli, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Čočku uvařte podle návodu.
- Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm cibuli, mrkev, petržel a vše dozlatova pár minut opékejte.
- Poté přidejte dýni, koření a vše promíchejte.
- Do hrnce dejte vodu a směs vařte, dokud není zelenina měkká.
- Polévku odstavte a tyčovým mixérem ji zmixujte do hladké konzistence.
- Přidejte uvařenou čočku, lahůdkové droždí, smetanu a vařte další cca 3 minuty.
- Polévku dochuťte solí, pepřem, majoránkou a podávejte.
Náš tip:
- Polévku podávejte s opečenu bagetkou pokapanou olivovým olejem.
